Choď na obsah Choď na menu

Kade-tade 2008

13. 1. 2008

 

 

Strážov 1213 m.n.m 31.12.2008.

Obrázok

Silvestrovský výstup na Strážov bol pre nás veľkým prekvapením. Tohtoročná viditeľnosť bola asi najlepšia za posledné roky a uštedrila nám výhľad na veľkú časť Slovenska a Moravy. Tulákov sa zúčastnilo 17.  Fotogaléria akcie

 

 

 

Vápeč 956 m.n.m 26.12.2008.

Obrázok

Každoročne sa koná hromadný výstup na Vápeč a Tuláci na tejto akcii nemohli chýbať. Tento 33. ročník sme zvolili trasu z dediny Kopec. Počasie prialo a turistov bolo neúrekom, čo sa odzrkadlilo aj na preplnenom vrchole Vápča, kde sa jeden z účastníkov nešťastne pošmykol a spadol. Počas pádu utrpel rozsiahle zranenia, až nakoniec musela zasahovať Letecká záchranná zdravotná služba. Z nášho klubu sa akcie zúčastnilo 23 turistov.  Fotogaléria akcie

 

 

Zbojnícka chata 1960 m.n.m. 13.12.2008.

Obrázok

V predvianočnom zhone sme si doprali trochu oddychu v našich veľhorách. Uskutočnili sme dvojdňový pochod na Zbojnícku chatu vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách.
Štartovalo sa v skorých ranných hodinách z Ilavy s príchodom do Starého Smokovca. Odtiaľ sme pokračovali na Hrebienok, kde nebolo ani chýru, ani slychu po snehu. Pochod pokračoval cez Reinerovú chatu až do nášho cieľa na Zbojničku. Príjemným prekvapením bolo 1,5 metra snehu a vysoká viditeľnosť. Po pivku a výdatnej večeri sme sa pobrali do postelí.
Ráno sa počasie otočilo a včerajšia viditeľnosť sa zmenila na hustú hmlu. Pochod sa ukončil zostupom do Starého Smokovca, kde naša 16 členná partia prišla v zdraví a s peknými spomienkami na Vysoké Tatry. Tešíme sa o rok.  Fotogaléria akcie

 

 

Mont Blanc 2008.

Obrázok

V dňoch 23.7. - 3.8. 2008 sa trojica našich priateľov zúčastnila na vysokohorskej turistike v Národnom parku Gran Paradiso (Taliansko) a v údolí Chamonix (Francúzko).
Odchod bol v sredu 23.7. o 18:30 z TN, cez Rakúsko a Taliansko do údolia Valsavarenche v národnom parku Gran Paradiso (najstarší park v Taliansku, založený v roku 1922 a jeho názov je naozaj výstižný “Veľký Raj”), ktorý je súčasťou Grajských Álp.
25.7. sme vystúpili na trekingovú 3 – tisícovku Mont Tao Blanc 3469 m.n.m., odkiaľ bol nádherný výhľad na Mont Blanc. V nedeľu 27.7., v skorých ranných hodinách, sa uskutočnil ľadovcový výstup v lanových družstvách na vrchol Gran Paradiso 4061 m.n.m. Posledný úsek tohto výstupu je skalný, bolo potrebné použiť ľahké istenie. Taktiež i tento vrchol sme šťastlivo zdolali.
Ďalší deň nastal presun z nádhernej prírody do údolia Chamonix, presnejšie do mestečka Les Houches 1000 m.n.m. 30.7. o 07:30 bolo potrebné pomocou lanovky a zubačky dosiahnuť výšku 2370 m.n.m., aby sa zahájil 2-dňový výstup na Mont Blanc 4810 m.n.m. Nasledoval výstup k chate Tete Rouse 3167 m.n.m., kde sa všetci utáborili v “Ice campe”. Nasledujúci deň o 2 hodine ráno počas nepriaznivého počasia sme cez Grand Kuloar podstúpili 3,5 hodinový výstup po skalnom rebre ku chate Du Gôuter 3817 m.n.m. Z tejto chaty mal nasledovať 4 hodinový výstup na samotný vrchol Mont Blancu. Na doporučenie sprievodcov sme sa konečný výstup rozhodli neuskutočniť. Počasie bolo i v nasledujúci deň nepriaznivé, preto nebolo možné pokračovať vo výstupe. Hora nás neprijala. Nevadí, skúsime na budúce.
P.S.: Počas našej prítomnosti v údolí Chamonix zahynulo pri pokuse o zdolanie M. Blancu 10 ľudí!  Fotogaléria akcie

 

 

Kriváň 2494,7 m.n.m. 14.9.2008.

Obrázok

Kriváň, je najatraktívnejší tatranský vrchol a symbol Slovákov, ktorý netreba predstavovať. Táto túra je nezabudnuteľným zážitkom pre každého turistu. Z vrcholu Kriváňa je krásny panoramaticky výhľad na západnú časť slovenských a poľských Tatier.
Do Tatier sa vyrazilo o 05:30 z Ilavy, príchod na Štrbské pleso (1355 m.n.m.) bol o 09:30. Počasie nám pri príchode moc neprialo, bolo dosť chladno a hmlisto. Teplomer ukazoval 2°, ale každý už bol nachystaný na septembrové počasie v Tatrách. Na Štrbskom plese sme sa rozdelili na 2 skupiny. Jedna partia vyrážala na Kriváň a pre tých menej zdatných bola pripravená trasa na Popradské pleso (1500 m.n.m.) a chata pod Soliskom (1840 m.n.m). Na Kriváň si trúflo 32 nadšencov, ale všetkým sa nám nepodarilo vystúpiť na vrchol.
Vyrazili sme o 10:00 zo Štrbského plesa a prechádzali sme ihličnatým lesom kde sa stále držala hmla, ktorá zakrývala Tatranské štíty. Keď sme začali vstupovať do pásma kosodreviny, sa začala hmla pretŕhať a miestami sa objavovať modrá obloha , čo nikto nečakal. Keď sme prešli celé pásmo kosodreviny v ktorej sa trhala hmla, tak sa nám naskytol krásny čistý výhľad na samotný vrchol. Hmla sa udržovala len v nižších častiach a tak nám vytvárala nádherný prírodný úkaz ako keby sme sa nachádzali v oblakoch. Začalo aj vykúkať slniečko a každý z nás začal zhadzovať teple oblečenie. Každý z nás si vychutnával po dúškoch túto krásnu scenériu, ktorú pre nás pripravili Tatry počas cesty na Kriváň.  Každého povzbudzovala zvedavosť, aký asi bude výhľad z vrcholu.
Turistický chodník na Kriváň nie je moc náročný, ale vyžaduje si znalosť pohybu po skalách. Pod vrcholom sa nachádzajú hladké skalnaté platne ktoré niektorým trochu nahnali strach, ale zvládli to a pokračovali ďalej. Na vrchole to počas výstupu vyzeralo ako na námestí, ale zmestili sme sa tam aj mi. Vrchol sme dosiahli trochu roztrúsený medzi 14:00 a 14:30. Stihli sme si spraviť aj spoločné vrcholové foto pri kríži. Okolitý výhľad bol nádherný, nefúkal vietor, ale bolo pomerne chladno. Trocha sme si posedeli a vychutnávali si krásny pohľad na okolité Tatry. Pri zostupe bolo stále pekné počasie, ale keď sme sa začali približovať do pásma kosodreviny, tak sme sa opäť ponárali do hmlistého a chladného počasia. Ale nás stále hrial pocit z pekného výstupu na Kriváň.
Pri spiatočnej ceste v autobuse panovala vynikajúca nálada a nechýbala ani bohatá tombola. Všetkým sponzorom (účastníkom zájazdu) ďakujeme za dary do tomboly.
Účastníci zájazdu si odnášali z Tatier nielen pamätné listy z výstupu ale aj krásne zážitky.    Fotogaléria akcie

 

 

Zahájenie 100-jarných kilometrov výstupom na Sokol 22.3.2008.

Výstupom na Sokol (651,2m) zahajuje KST Tuláci novu turistickú sezónu v roku 2008. Ak máte chuť a záujem vykročiť do jarnej prírody v blízkosti Ilavy, príďte. Zoberte so sebou príbuzných, aj tých najmenších.
Tešíme sa na Vás a na príjemné zážitky v prírode, bude veselo
Termín: v sobotu 22.3.2008
Zraz: Ilava- pivovar 08.00 hod.
Trasa: Ilava Sokol - Ilava
Info: kstilava@zoznam.sk
Ako bolo: Počasie nič moc, ale partia bola skvelá. Zrána dosť mrholilo a bolo aj chladno aj sme si mysleli, že z akcie napokon nič nebude. To nás neodradilo. Nahodilo sa teplé nepremokavé oblečenie a vyštartovalo sa. Celkom sa nás zišlo na štarte 25 priaznivcov turistiky a z toho nás prišlo podporiť 8 priaznivcov z turistického klubu Dukla Trenčín a prišli aj tí najmenší Ilavský Tuláci. Pri takomto množstve sa aj zabudlo na škaredé počasie. Tak sme vyštartovali a niesli si zo sebou aj dobrú náladu. Po ceste k vrcholu vládla dobrá nálada a pomaly prestávalo aj mrholiť. Pri krátkych zástavkách sme si robili spoločné fotky a zabávali sa. Náš smiech a radosť z prírody sa ozýval celou dolinou. Proste oddych a relax v prírode. Keď sme prišli na vrchol, tak sa rozložil táborák a opieklo sa aj pár klobás, ktoré navôkol moc rozvoniavali. Výhľad nebol nič moc, ale partia nám ho vynahradila. To nevadí, keď pôjdeme na budúce, tak isto už bude pekne, to sa len trochu pobláznilo počasie. Keď sa posedelo, ohrialo a pokecalo pri táboráku, tak sa v poobedných hodinách zas muselo ísť aj naspäť. To sa moc nikomu ale nechcelo. Tak sme sa pomaly začali baliť. Táborák sme správne uhasili tak ako sa patrí, aby nedošlo k požiaru a už nás nohy niesli dole dolinou zo Sokola. Všetci sme sa zdravo vrátili v poobedných hodinách naspäť do Ilavy, kde sme sa rozišli ku svojím rodinám. Takže celkové hodnotenie nášho zahájenia prvých 100 jarných kilometrov : super partia + priatelia + príroda= 1*
A keby niekto nevedel kde sme to boli: Sokol 651,2 m.n.m. Dostanete sa naň z Ilavy od železničnej stanice po žltej značke cca. 1:30 h. Nachádza sa po ľavej strane smerom na Homôľku cca. 4km od Ilavy. Odporúčam ako malý výlet na nedeľné popoludnie pre rodinu, zvládnu ho aj tí najmenší.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky 2008